Ryba z grilla

Wiosna i lato to czas idealny by rozpalić grilla i skosztować pysznych smakołyków przyrządzanych właśnie w taki sposób. Jeżeli jednak pogoda nie dopisuje albo do ciepłych dni daleko bo mamy akurat jesień czy zimę, wówczas wiele potraw możemy przygotować w domu, przy użyciu patelni grillowej lub dom owego grilla. Smakują równie pysznie, przygotujemy je z łatwością i zjemy spokojnie w domowym zaciszu.
Domowy grill to urządzenie, które powinno pojawić się w kuchni każdego miłośnika dobrego jedzenia. Możemy wybierać spośród sprzętu uznanych marek ale warto wiedzieć, że taki grill wcale nie musi być drogi i często znajdziemy go również na wyprzedażach, w marketach czy dyskontach.
Innym dobrym rozwiązaniem jest patelnia grillowa, na której także możemy przyrządzić różne smakołyki. I właśnie do takich pyszności należy grillowana makrela – jemy ją najczęściej w postaci wędzonej lub pasty na kanapki jednak znakomicie będzie smakować również w formie grillowanej. Dobrym pomysłem, świetnie uzupełniającym smak makreli, będzie dodatek rozmarynu i czosnku. Makrelę możemy przyrządzić nie tylko na patelni grillowej ale również upiec ją w piekarniku lub na grillu – pamiętajmy wówczas o użyciu aluminiowych tacek ponieważ dzięki temu ryba usmaży się równomiernie.
Do grillowanej makreli możemy także dobrać takie dodatki jak pieczone ziemniaczki, surówka z kiszonej kapusty lub ulubione warzywa skropione oliwą.

Składniki

Aby przyrządzić grillowaną makrelę z rozmarynem i czosnkiem należy przygotować następujące składniki: sporą wypatroszoną makrelę o wadze ok. 40 dag, gałązkę świeżego rozmarynu, dwa-trzy ząbki czosnku, dwie łyżki oleju rzepakowego, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zaczynamy od usunięcia skrzeli z ryby, umycia jej i osuszenia. Rybę nakłuwamy w wielu miejscach i w tak powstałe kieszonki wkładamy igiełki rozmarynu i czosnek. Nacieramy rybę solą i pieprzem. Rozmaryn i czosnek wkładamy także do środka makreli. Tak zaprawioną makrelę odstawiamy na kilka godzin (na przykład na noc). Rybę grillujemy na natłuszczonej olejem patelni grillowej po pięć minut z każdej strony. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego!